Vad är PUSH
PUSH är en transformationsplattform* som finansieras av Vinnova inom satsningen "Ett nytt recept för matsystemet". Vår mission är att år 2035 ska matsystemet främja ett friskt liv för alla. PUSH projektleds av Livsmedelsakademin, och drivs i samverkan med Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat och Chalmers.
Om vår mission
År 2035 ska matsystemet främja ett friskt liv för alla. Plattformen PUSH jobbar för att skapa en ny syn på mat och lyfter fram hur viktig maten är för vår hälsa och vårt välmående. För att lyckas med det behövs en genomgripande förändring i hur vi producerar, distribuerar och konsumerar mat. Vi gör det genom att samarbeta, lyfta fram nya idéer och arbeta målinriktat för att driva en snabb omställning.
Om “Ett nytt recept för matsystemet”
PUSH finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, genom en satsning som adresserar matsystemets utmaningar. Vinnova finansierar totalt åtta innovationsplattformar med ambitiösa omställningsmål som ska samla aktörer som vill samarbeta och experimentera med nya metoder för ett hållbart och hälsosamt matsystem.
* Vad menar vi med transformationsplattform? Läs mer längre ner under vanliga frågor.
“PUSH drivs gemensamt av Livsmedelsakademin, Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat och Chalmers – fyra organisationer som delar en passion för mat och hälsa. Tillsammans skapar vi en stark plattform där våra olika perspektiv och expertiser kompletterar varandra.”
Amanda Allvin, projektledare, Livsmedelsakademin
Vanliga frågor
-
PUSH är en plattform som stödjer och mobiliserar för innovation inom matsystemet för att främja hälsa och hållbarhet. Genom att identifiera “hävstänger” (läs mer i fråga 12) i systemet vill vi att även små insatser ska leda till betydande förändringar.
-
Vi driver PUSH för att möta utmaningen med den ökande matrelaterade ohälsan i samhället. Genom att främja innovation och förändring inom matsystemet strävar vi efter att skapa en hälsosam matkultur för alla och minska såväl samhällsekonomiska kostnader som personligt lidande.
-
En innovationsplattform är ett strukturerat och samordnat samarbete mellan flera organisationer som syftar till att främja och stödja innovation och transformation inom ett specifikt område.
-
Vi tror inte att det räcker med innovation för att förändra dagens matsystem, utan vi strävar efter att genomföra en grundläggande förändring – en transformation – för att göra det enkelt för alla att äta hälsosamt och hållbart.
-
-
Som innovationsprojekt som antar PUSHs mission blir ni del av ett nätverk av engagerade aktörer som gemensamt vill bidra mot vår mission om ett hälsofrämjande matsystem. Du får stöd för att testa idéer som kan bidra till att omforma matsystemet. Vi erbjuder expertis, nätverk och möjligheter för att stötta innovativa lösningar. Läs mer om hur du kan bidra till missionen här.
-
Flera olika aktörer inom och utanför matsystemet engagerar sig i PUSH. Allt från livsmedelsföretag, handel, offentlig sektor, hälso- och sjukvård och andra organisationer. Den gemensamma nämnaren är att vi alla vill och kan bidra mot missionen om ett matsystem som främjar ett friskt liv för alla.
-
Matsystemet är ett samlande begrepp för alla aktiviteter som är en del av produktionen, förädlingen, distributionen, tillagningen och konsumtionen av livsmedel. Matsystemet påverkar vår hälsa, miljö och ekonomi.
-
2035 främjar matsystemet ett friskt liv för alla. Det innebär att PUSH strävar efter att främja ett matsystem som driver utvecklingen av en hållbar, positiv och hälsosam matkultur. Det kräver en ökad tillgänglighet av hälsosamma och hållbara livsmedel, ökad kunskap om fördelarna med hälsosamma matvanor och en norm som främjar hälsosamt ätande och uppskattning av matlagning.
Det behövs ett matsystem som främjar radikal innovation, där bland annat nya produkter och koncept, distributionssätt, affärsmodeller och kommunikationsvägar ingår. Ett hälsofrämjande matsystem inkluderar även matens sociala funktion, dvs. hur och var vi äter.
Målet är att främja ett friskt liv med fler friska levnadsår och ökad livskvalitet genom en minskning av kostrelaterade livsstilssjukdomar. Vilket i sin tur leder till minskade samhällskostnader och färre sjukskrivningar. Dessutom strävar PUSH efter ett matsystem som hållbart möter nuvarande och framtida generationers behov, med hänsyn till planetens gränser, ekonomiskt- och socialt ansvarstagande. Vi vill att alla människor, oavsett utbildning eller inkomst – idag och i framtiden, ska ha möjlighet att konsumera tillräckligt med hälsosam mat.
-
Att arbeta missionsfokuserat innebär att vårt arbete, och alla våra insatser, är inriktade på att uppnå och främja vår mission, ett matsystem som år 2035 främjar ett friskt liv för alla . Läs mer om att arbeta missionfokuserat (eller missionorienterat) här.
-
Små frön som kan ge stora skördar – det är det "insatsområden med hävstångspotential" handlar om. Att fokusera på det stora och komplexa arbete som en transformation innebär på specifika områden där en i sammanhanget liten insats kan resultera i stora effekter. Det kan t.ex. handla om områden som man tror kan skapa ringar på vattnet eller områden där man vill förstärka något positivt som redan sker. Genom att identifiera och sedan arbeta för att driva på innovation inom sådana insatsområden kan vi maximera våra resurser = skapa en hävstång i arbetet mot ett hälsofrämjande matsystem.
-
Vår definition av hälsosam mat grundar sig på de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 vars senaste upplaga kom 2023. Det nordiska samarbetet är en av världens mest omfattande former av regionalt samarbete, och involverar Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland.
-
Hälsosam mat och hållbarhet är sammankopplade då mat som är hälsosam för människor ofta också är hållbar för miljön och samhället. Att främja hälsosamma och hållbara matval kan minska kostrelaterat ohälsa och ha positiva effekter för individen, samhällsekonomin och planeten.