Projekt och insatser

För att nå PUSHs mission krävs mobilisering och samskapande av många olika individer och aktörer från olika sektorer, branscher och discipliner. Det är nödvändigt eftersom matsystemet är stort och komplext, och för att hitta rätt väg framåt behöver vi samla insikter från alla dess olika hörn.

Vi i PUSH kommer alltså inte att nå missionen ensamma; det behövs många insatser, projekt och idéer som gemensamt driver matsystemet mot vår mission. Vi arbetar aktivt med att bygga upp en bred projektportfölj.

Tillsammans med alla som vill vara med och bidra formar vi en förståelse för vad som krävs. Utifrån den testar och experimenterar vi med möjliga lösningar i olika delar av systemet. Det är avgörande att dra lärdomar av och dela dessa experiment, för att de ska kunna göra maximalt avtryck. Här nedan ser ni pågående och avslutade projekt som knyter an till PUSHs mission om ett matsystem som 2035 främjar ett friskt liv för alla.

Optimerade måltider för hälsa och hållbarhet

Pågående

Projektet hanterar målkonflikten mellan klimatsmarta måltider och högt näringsinnehåll, särskilt biotillgängligt järn. Genom att kombinera analysmetoder skapas ett ramverk som hjälper livsmedelsföretag att utveckla hållbara och näringsrika, växtbaserade måltider utan att riskera näringsbrist.

Välkommen till bords

Pågående

"Välkommen till bords!" syftar till att revolutionera måltidsupplevelser för äldre genom att måla upp en framtid där ingen äldre är undernärd och måltider är en källa till glädje och välbefinnande. Projektet utgår från de samhälleliga utmaningarna med en åldrande befolkning och bristerna inom äldreomsorgen.

Värvningskontoret

Pågående

Denna framtidsprototyp demonstrerar fysiskt hur ett besök på försvarsmaktens värvningskontor år 2035 skulle kunna se ut och gå till – om vi inte agerar idag för att bromsa den rådande utvecklingen för folkhälsan. Huvudsyftet är att belysa hur kostrelaterat ohälsa påverkar Sveriges beredskap.

En hållbar skolkafeteria

Avslutat

Energidrycker, godis och fikabröd – stora delar av skolkafeterians utbud är inte hållbara för vare sig elevernas eller planetens hälsa. Projektet ”En hållbar skolkafeteria” ändrar på detta genom en enkel och skalbar metod för hållbar omställning på elevernas villkor.

Hälsofrämjande budskap till seniorer

Avslutat

När vi blir äldre ändras kroppen och vi behöver tänka annorlunda kring mat och måltid för att bibehålla hälsan. Prototypen undersöker vilken typ av kommunikationssätt som kan få ut detta budskap till målgruppen på ett effektivt sätt.

Hälsoknuffen

Pågående

Hälsoknuffen är en framtidsprototyp som förflyttar oss till 2039. Klimatkrisen har lett till extrema väderhändelser och minskad produktivitet, vilket orsakar matbrist och höga priser. Vi äter det vi har råd med eller kan få tag på, och över- och undernäring är det största hotet mot människors hälsa.

Recept på recept

Pågående

”Recept på recept” sprider effektiva kostbehandlingar i vården med hjälp av en digital recept- och kunskapsplattform. I prototypen ska vi testa att behandla mag- och tarmsmärtor (IBS). Denr utforskar även regionernas inställning till att arbeta med livsstilsinsatser som kan förebygga sjukdom.

Smakplaneten

Avslutat

Brädspelet "Smakplaneten" är en pedagogisk innovation som på ett lekfullt sätt låter barn vidga sina smakpreferenser kring hållbara livsmedel. Spelet är avsett för förskolor med målet att bidra till en beteendeförändring mot en hållbar kost för hälsa, social rättvisa och miljö.

Matäventyret

Pågående

Barn kan bli matglada bara de får en chans att tidigt utforska mat. Matäventyret är en kurs som ger föräldrar och barnhälsovårdspersonal kunskap om hur bebisar lär sig äta hälsosam och klimatsmart mat och hur det även kan förebygga allergier.

Smakblomman

Avslutat

Smakblomman är utformad som en kylskåpskalender, där föräldrar ska få inspiration att låta sina bebisar testa olika former av mat. Syftet är att stötta föräldrar att ta tillvara bebisars "smakfönster" och uppmuntra dem att ge barnen en näringsrik, smakfull och hållbar kost.

Har du

en projektidé?