Hälsofrämjande budskap till seniorer

Vilken typ av kommunikationssätt är effektiva för att kommunicera hälsobudskap till seniorer och hur genererar vi konkreta handlingar? Våra tester har t.ex. visat att ett alarmistiskt tilltal, som inte uppskattades av målgruppen, faktiskt genererade flest aktiva handlingar. Viktigt att betona är att olika typer av budskap är avgörande för att nå fram och generera handling, då seniorer är långt ifrån en homogen grupp.

Team: Livsmedelsakademin, Frisk Mat, Dietisternas Riksförbund, Kävlinge Kommun

Status: Avslutad

Nyckelinsikter

  • Det är känsligt med ålder och hälsa. Avsändaren kan vara lika viktigt som budskapet för att inte uppfattas som “von oben” eller ålderistiskt. Använd gärna en avsändare/budbärare som målgruppen kan relatera till. 

  • Tilltalet behöver skräddarsys utifrån den specifika del av målgruppen som ska nås - det räcker inte att tänka på seniorer som en målgrupp.

  • Tilltalet behöver utformas från syfte, kanal och kontext för budskapet, till exempel: 

    • Vill du generera handling och engagemang och få målgruppen att läsa mer – våga väcka känslor och att vara  lite edgy. 

    • Vill du generera spridning av ditt budskap genom t.ex. gilla-markeringar och delningar i sociala medier, var tydlig och kärnfull.

Kvinna, 74 år

“Äldre bakas gärna in i en grupp från 65 och uppåt som inte kan tänka själva eller ta eget ansvar för mat och träning. Som om äldre behöver tas om hand. Upplever att det är en något förlegad bild.”

Sammanfattning

  • Prototypen har, genom en kombination av kvalitativa och kvantitativa metoder, nått cirka 40 000 seniorer. Målgruppen har främst varit yngre seniorer i åldersspannet 65-80 år då detta är en tid i livet då vi fortfarande har möjlighet att påverka hälsan som äldre senior (80+). Testerna har framförallt utgått från utvärdering av 4 olika kommunikationssätt (se nedan annonser):

    • Neutral och informerande: "Från 65 år ökar proteinbehovet"

    • Positiv och inspirerande: "Fler friska år med tillräckligt proteinintag - så gör du"

    • Negativ och alarmistisk: "Gå inte i proteinbristfällan, undvik ett förtidigt åldrande"

    • Hands-on tips från expert: "Över 65 år? 5 tips från experten på hur du ökar ditt proteinintag"

    Utvärderingen har skett genom intervjuer och A/B-test på Facebook. Vi har även genomfört enkäter, kunskapsquiz, deltagit vid mässor och anordnat en föreläsning för att samla in insikter.

  • Den ”negativa och alarmistiska annonsen” genererade flest konkreta handlingar

    Denna annons genererade klart flest klick under Facebook-testet, trots att den tydligt väckte irritation hos målgruppen. Den fick dem alltså att reagera. Testet har tydligt visat att det kan vara skillnad på vad individer gillar/önskar och på hur man faktiskt agerar.

     Budskap kan lätt uppfattas ålderistiskt eller “von oben” 

    Det är känsligt att prata ålder och hälsa, framförallt om avsändaren upplevs yngre. Seniorer vill bli hörda och uppskattade, inte tillrättavisade och daltade med, och man vill verkligen inte klumpas ihop i en grupp av “gamlingar” - målgruppen är väldigt heterogen.

    Kunskapen om seniorers proteinbehov är låg

    Kunskapen om att proteinbehovet ökar med åldern tycks vara låg. Intresse och nyfikenhet för frågan finns, och medvetenheten ökar så snart ämnet diskuteras – oavsett tilltal. Seniorerna vill gärna veta hur man praktiskt ska göra för att få i sig tillräckligt med protein.

  • Seniorer är inte en enhetlig målgrupp – det är en otroligt heterogen grupp som spänner över flera generationer med skiftande hälsa, intressen, och prioriteringar. Även om det finns gemensam information de behöver, vill de inte klumpas ihop. Detta ställer krav på olika kommunikationssätt för att nå alla, och att tilltala seniorer utan att direkt fokusera på ålder kan vara en nyckel. Åldrande är ett känsligt ämne – likt t.ex. klimatförändringar är det något man helst undviker att tänka på, men som samtidigt orsakar oro.

    Grupprekommendationer tenderar att avfärdas om individen inte känner att de själva behöver råden, vilket vi såg i kommentarer som: “Jag känner att jag inte behöver mer protein.” Det är därför viktigt att kommunicera tydligt att de flesta faktiskt passar in i de rådande rekommendationerna, och att tilltalet känns personligt och träffande trots att det rör sig om grupprekommendationer. 

    Viktigt att undvika förminskande och nedlåtande budskap. Seniorer vill bli hörda, inte tillrättavisade. Att känna igen sig i kommunikationen är avgörande, och avsändaren bör vara någon målgruppen kan relatera till – en jämlike snarare än en auktoritär röst. Många i målgruppen känner att de känner sig själva bäst med risk för att de inte kommer  ta till sig ny fakta. Detta skapar en utmaning i att bryta igenom befästa uppfattningar, särskilt om hälsofrågor inte känns aktuella så länge man som individ mår bra.

    Terminologin är polariserande. Åsikterna är många om hur man vill bli tilltalad – som pensionär, senior eller som yngre äldre. Gemensamt för den stora majoriteten tillfrågade är dock att man önskar ett inkluderande tilltal som inte får uppfattas som förminskande. 

    Det finns en misstänksamhet mot annonser och budskap – vem står bakom och vad vinner de på det? Grundkunskapen om proteinbehov är låg, men intresse finns. Många tror dock inte att de själva behöver mer protein, och föredrar saklig och positiv information. Samtidigt ser vi att det är skillnad på vad folk säger att de gillar och vad de faktiskt agerar på – därför är tydliga och anpassade rekommendationer nödvändiga för att skapa verklig förändring.

    Gillande genererar inte nödvändigtvis handling. Från våra tester har vi framförallt lärt oss att de budskap som uppfattas som minst omtyckta inte nödvändigtvis är de som genererar minst handling. Tvärtom; i våra digitala kampanjer var det det alarmistiska tilltalet som resulterade i flest klick (cirka en tredjedel av alla klick) för att antingen anmäla sig till vår föreläsning alternativt se föreläsningen i efterhand. Intressant nog, när vi frågade de cirka 80 föreläsningsdeltagarna vilken annons som de trodde varit mest effektiv, var det endast två personer som trodde på just den alarmistiska annonsen.

Antal klick på Facebookannonser

Fördjupning

  • Det övergripande syftet med prototypen är att undersöka vilka budskap och kommunikationssätt som är mest effektiva för att nå seniorer med hälsobudskap. Vi vill förstå vad som väcker mest nyfikenhet och intresse samt hur vi kan inspirera till konkreta handlingar och beteendeförändringar som främjar hälsa.

    Sverige står inför en åldrande befolkning, antalet personer över 80 år förväntas öka från dagens 510 000 till 900 000 år 2040 – en ökning på 76 procent (Socialstyrelsen 2022). Med stigande ålder förändras kroppens behov, och det blir viktigt att anpassa kosten för att bibehålla hälsan så länge som möjligt. Många seniorer upplever exempelvis minskad aptit, samtidigt som näringsämnen som protein och vitamin D blir särskilt viktiga för att behålla muskelmassa och allmän hälsa. Om dessa näringsbehov inte uppfylls kan det leda till ofrivillig viktnedgång och en ökad risk för undernäring. Därför är det avgörande att öka medvetenheten och kunskapen kring hur äldre bör tänka kring kost och måltider, för att säkerställa optimal livskvalitet och hälsa långt upp i åren.

    Denna prototyp ligger helt i linje med PUSHs mission, som strävar efter att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla. Att utveckla effektiva kommunikationssätt för att nå seniorer med viktiga kostråd är ett steg i att kunna stötta en långsiktig hälsa och välbefinnande för en av samhällets mest sårbara grupper.

  • Prototypen är en kommunikationslösning som syftar till att undersöka och testa olika sätt att nå seniorer med hälsobudskap, med fokus på näringsbehov och vikten av ett ökat proteinintag. Prototypen bygger på testning av fyra olika kommunikationssätt (se annonserna ovanför):

    • Neutral och informerande: "Från 65 år ökar proteinbehovet"

    • Positiv och inspirerande: "Fler friska år med tillräckligt proteinintag - så gör du"

    • Negativ och alarmistisk: "Gå inte i proteinbristfällan, undvik ett förtidigt åldrande"

    • Hands-on tips från expert: "Över 65 år? 5 tips från experten på hur du ökar ditt proteinintag"

    Detta för att förstå vilket tilltal som är mest effektivt för att skapa nyfikenhet och leda till konkreta handlingar. Annonser och budskap testas huvudsakligen i digitala miljöer, genom Facebook-kampanj med A/B-test. Resultaten samlas in via enkäter, intervjuer, och digitala mätverktyg. Den konkreta handlingen vi valde att mäta är klick på Facebook.

  • Prototypens mål var att testa och identifiera vilka kommunikationssätt som är mest effektiva för att nå seniorer med forskningsbaserade hälsobudskap, särskilt kring deras proteinbehov. Projektet hade som ambition att förstå och mäta reaktioner och aktiv handling i respons till olika budskap. Genom att analysera målgruppens behov genom intervjuer och en enkät och utforma olika tilltal var förhoppningen att få fram data som inte bara stärker budskapets effekt, utan genererar beteendeförändring och ökar efterlevnaden av hälsorekommendationer.

  • Amanda Allvin och Pernilla Fagerlin, Livsmedelsakademin: Projektledning och administration samt ansvar för inhämtning av resultat och lärdomar.

    Anna Lindelöw Mannheimer, Frisk Mat: Övergripande projektkommunikation samt utformning av budskap, kommunikationssätt och annonser. 

    Ellen Hugosson, Kävlinge kommun: Engagemang av målgruppen genom sina olika typer av miljöer där äldre rör sig. 

    Anna Jörnvi, Dietisternas Riksförbund: Expertis inom nutritionsfrågor och hälsokommunikation

Man, 86 år

“Tyvärr upplever jag en tråkig och nästan kränkande ålderism i många annonsbudskap, hur välmenande de än vill vara. Ett rent von oben-budskap: "hör nu farbror så skall jag berätta"”

Öka ditt proteinintag – tips från projektets experter!

Pdf:en och filmen är fria att sprida.

Insatser

  • Prototypens utvecklingsprocess följde en strukturerad metod som omfattade flera steg, från idé till genomförda tester och insamling av data.

    1. Analys och planering
      Arbetet inleddes med en kartläggning av målgruppens behov och beteendemönster, särskilt fokuserat på hur man effektivt kommunicerar hälsobudskap till seniorer. Genom enkät och intervjuer utvecklades en strategi för att testa olika kommunikationssätt och budskap. Fyra olika tilltal identifierades för att spegla olika sätt att förmedla information om proteinbehov: positivt och inspirerande, negativt och alarmistiskt, hands-on tips från experten och neutralt/informerande.

    2. Utformning av kommunikationssätt och annonser
      Nästa fas fokuserade på att utveckla och designa fyra olika annonstyper utifrån de valda kommunikationssätten. Dessa annonser testades både digitalt och fysiskt, där man utgick från de tidigare fastställda riktlinjerna om budskapets ton och tilltal.

    3. Prototyptest
      Under den tredje fasen testades annonserna i verkliga miljöer, både digitalt via Facebook-kampanjer och fysiskt genom intervjuer och handuppräckning under föreläsning. Fokus låg på att samla in kvalitativa och kvantitativa data för att utvärdera hur väl varje kommunikationssätt mottogs av målgruppen och hur det påverkade beteenden och attityder.

    • Enkät (jan 2024): 52 respondenter med nationell spridning deltog för att undersöka attityder till de fyra olika annonserna.

    • Kunskapsquiz (april-maj 2024): 120 respondenter från Lund och Kävlinge deltog i ett quiz för att mäta deras kunskapsnivå om proteinbehov innan vidare information delades.

    • Djupintervjuer (Skåne och Stockholm): 8 seniorer intervjuades för att ge djupare insikter kring de testade annonserna.

    • Facebooktest 1 (maj 2024): Test för att undersöka vilken annons/tilltal genererade handling i störst utsträckning. Kampanjen för att sprida en föreläsning nådde 14 558 personer i Kävlinge med omnejd.

    • Föreläsning (maj 2024): En fysisk föreläsning på Hälsomässan i Kävlinge hade cirka 80 deltagare och samlade insikter via handuppräckning och diskussioner.

    • Facebooktest 2 (juli 2024): Test för att undersöka vilken annons/tilltal genererade handling i störst utsträckning. En video av föreläsningen spreds via en Facebook-kampanj som nådde 24 642 personer i hela Sverige.

    Genom denna omfattande testning kunde vi samla in värdefull data om hur de olika kommunikationssätten påverkar seniorers engagemang och medvetenhet om sitt ökade proteinbehov.

  • Vi har haft flera värdefulla samarbeten under testningen av de fyra kommunikationssätten, med: 

    • Professor Elisabeth Rothenberg vid Högskolan Kristianstad

    • Lund och Öckerö kommuner

    • Nollvisionen för undernäring hos äldre

Vad händer nu?

  • Nästa steg i arbetet med prototypen inkluderar att föra dialog med Livsmedelsverket för att bidra med insikter till deras spridning av olika typer av kostråd. Vi kommer även att överväga att söka finansiering som syftar till att popularisera och kommunicera forskning. Resultaten från projektet kommer vidare att användas inom ramen för Nollvisionen för undernäring hos äldre, där de bland annat sprids till nätverket Noll Undernäring. Kävlinge kommun planerar att använda resultaten i verksamheter där hälsobudskap sprids.

  • Prototypen har bara skrapat på ytan när det gäller att nå ut med forskning och kunskap till den breda allmänheten. Det är dock tydligt att detta är ett område med stor potential för vidareutveckling. Att förmedla information och kunskap är en viktig del för att få efterlevnad av kostråd, men det är också avgörande att individer har förutsättningar för att kunna tillämpa dessa råd i sin vardag. Vid en vidareutveckling eller skalning av prototypen finns stora möjligheter att skapa en djupare påverkan genom att kombinera kunskapsspridning med praktiska verktyg och stöd.

Kontakta arbetsgruppen

Vid frågor, hör av dig till vår projektledare Amanda Allvin vid Livsmedelsakademin via formuläret eller på e-post: amanda.allvin@livsmedelsakademin.se