Optimerade måltider för hälsa och hållbarhet

Projektet "Optimerade måltider för hälsa och hållbarhet" syftar till att lösa målkonflikten mellan klimatvänliga måltider och tillräcklig biotillgänglighet av järn, särskilt för sårbara grupper. Genom att kartlägga befintliga metoder för beräkning av näringstäthet, biotillgänglighet och klimatavtryck utvecklas en prototyp i form av ett ramverk. Detta hjälper företag att skapa näringsrika och klimatsmarta måltider, vilket säkerställer att övergången till mer växtbaserade kostalternativ inte leder till näringsbrist.

Team: RISE Research Institutes of Sweden AB, Ahlström Factory AB, Chalmers Tekniska Högskola AB, Göteborgs universitet och Hidden in Grains AB

Projektperiod: 2024-10-30 – 2025-05-30

Syfte

Projektets långsiktiga vision är att hantera de stora utmaningarna kring hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Syftet är att minska konsumtionen av animaliska livsmedel och öka konsumtionen av växtbaserade alternativ, samtidigt som man säkerställer att kosten är både hållbar och näringsrik. En central utmaning är att garantera ett tillräckligt intag av järn, särskilt från vegetariska källor där biotillgängligheten ofta är lägre.

Projektet adresserar direkt PUSH:s mission om att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla. Genom att optimera både näringsvärde och hållbarhet i växtbaserade måltider, bidrar projektet till att förbättra folkhälsan och samtidigt minska samhällets kostnader relaterade till kostrelaterade sjukdomar.

“Syftet är att minska konsumtionen av animaliska livsmedel och öka konsumtionen av växtbaserade alternativ, samtidigt som man säkerställer att kosten är både hållbar och näringsrik.”

Genomförande

Projektet kommer att kartlägga befintliga metoder för att beräkna biotillgänglighet, näringstäthet och klimatavtryck genom möten och intervjuer med nyckelaktörer från olika organisationer och företag. Syftet är att skapa en solid grund för det fortsatta arbetet genom att förstå utmaningar och möjligheter med befintliga arbetssätt.

Därefter kommer projektet att utarbeta ett ramverk med tydliga riktlinjer för företag att använda vid måltidsplanering och produktutveckling. Målet är att optimera både näringstäthet och klimatavtryck samtidigt som man säkerställer en tillräckligt hög biotillgänglighet av järn.

I den avslutande delen kommer det utvecklade ramverket att testas och vidareutvecklas i samarbete med involverade företag och experter. Projektet siktar på att optimera hållbarhet och hälsa i 10 recept baserade på produkter från de deltagande företagen. Som en del av utvärderingen kommer även fytinsyra och järn att analyseras i utvalda recept och råvaror.

Genom denna strukturerade approach säkerställs att projektet är genomförbart och att resultatet leder till konkreta förbättringar inom livsmedelsindustrin. Målet är att det utvecklade ramverket efter projektets slut ska kunna spridas och implementeras på fler produkter, måltider och recept av ett bredare spektrum av företag och intressenter.

Mål och önskade effekter

Projektets kortsiktiga mål inkluderar utvecklingen av en prototyp i form av ett ramverk för optimering av måltider, optimering av minst 10 växtbaserade måltider baserade på produkter från de ingående företagen, samt analys av fytat och järninnehåll i de ingående produkterna.

De långsiktiga målen och önskade effekterna omfattar en bred implementering av ramverket inom livsmedelsindustrin, ökad innovation och samarbete inom livsmedelssektorn, förbättrad folkhälsa genom näringsrika och hållbara måltider, samt minskad klimatpåverkan från livsmedelskonsumtion.

Projektet strävar efter att bidra till att uppnå målen för innovationsplattformarna 9outof10 och PUSH, samt stödja de globala målen i Agenda 2030, särskilt god hälsa och hållbar konsumtion. Genom att skapa en signifikant systempåverkan hoppas projektet inspirera till nya samarbeten och innovationer även efter projektets avslut, vilket accelererar omställningen till ett mer hållbart matsystem.

Kontakta arbetsgruppen

Vid frågor, hör av dig till Malin Barman vid Chalmers tekniska högskola via formuläret eller på e-post: malin.barman@chalmers.se