Att omvandla matsystemet är ingen liten uppgift. För att vi ska nå vårt mål om att matsystemet år 2035 ska främja friskt liv för alla behöver vi jobba tillsammans.
PUSH-rapporten 2025: En Gemensam PUSH är vår stora satsning för att samla och synliggöra det engagemang som redan finns i matsystemet – från företag, organisationer och offentliga aktörer.
Genom rapporten vill vi visa vår gemensamma strävan för att skapa ett hållbart och hälsosamt matsystem.
Vi är med:
Den 11 mars släpps den första upplagan av PUSH-rapporten på Norrsken i Stockholm
Om eventet
Den 11 mars, samlas vi på Norrsken i Stockholm för att fira lanseringen av vår allra första PUSH-rapport – en milstolpe för en hållbar och hälsosam framtid.
Från kl. 14 bjuder vi in till panelsamtal och engagerande diskussioner för speciellt inbjudna gäster och nyckelpersoner från rapporten.
Från kl. 17:30 öppnar vi dörrarna till en oförglömlig kväll med middag, mingel och efterfest. För att delta behöver du anmäla ditt intresse – platserna är få och exklusiva, så alla anmälningar placeras först på väntelista.
Middag från framtiden: Tillsammans med Stadsmissionen och matkreatören samt kokboksförfattaren Victoria Nordström, serverar vi en måltid som inspirerar tanken kring framtidens mat.
Kvällens kapellmästare och underhållare: Den briljante Sebastian Ring, artistisk ledare på Dramaten och slagverkare för bland annat First Aid Kit, tar oss genom kvällen.
Eventet är nu fullsatt, ev återbud mailas till info@friskmat.se
Tack till alla våra sponsorer!
Maten serveras med bidrag av råvaror och dryck från:
Eftermiddags-session från kl 14:00 (fullsatt)
Klockan 14:00 inleder vi det späckade eftermiddagsprogrammet med en presentation av rapportens innehåll och syfte, innan vi med hjälp av en fantastisk uppställning experter fördjupar oss i några av de hinder vi behöver överbygga för att nå vår mission om ett matsystem som 2035 främjar friskt liv för alla.
Panel 1
Kan hälsosam mat vara oemotståndligt god?
Smak är otroligt centralt när vi gör våra matval, vilket idag ofta främjar ohälsosammare val. Hur kan vi vända på detta? Kan vi rentav skapa hälsosamma alternativ som faktiskt överträffar de onyttigare alternativen i smak och attraktivitet?
Johan Swahn, Ph D, Grythyttan
Dr. Johan Swahn är grundare av The Taste Lab och TasteWorthy samt forskare inom sensorik och marknadsföring, med särskilt fokus på smakupplevelser. Han betonar vikten av att ta smak och smaktester på allvar och strävar efter att göra smakdata lika självklar som försäljningsdata.
Ann-Kristin Söderblad, verksamhetschef, Yalla Rinkeby
Med mat som verktyg för integration och empowerment leder Anki Yalla Rinkeby, där traditionella smaker möter hållbar och hälsosam matlagning. Genom att lyfta matkultur och hantverk visar hon hur smakupplevelser kan bygga broar och skapa nya normer kring vad vi äter.
Gustav Johansson, grundare, Jävligt Gott
Som en av Sveriges mest inflytelserika vegoprofiler inspirerar Gustav till hållbar matlagning utan att kompromissa med smaken. Genom Jävligt Gott visar han hur växtbaserad mat kan vara både oemotståndligt god och en självklar del av framtidens hållbara matsystem.
Ida-Marie Ljung, Kvalitetssäkring inköp, Lidl
Ida-Marie arbetar med att säkerställa att smak och kvalitet går hand i hand. Genom att systematiskt utvärdera och smaka Lidls egna märkesvaror med ett tydligt fokus på socker och saltreduktion, bidrar hon och kollegorna till att långsiktigt förändra smakpreferenser och främja hälsosamma matval.
Panel 2
Hur skapar vi mer en mer hälsosam matkultur?
Många av våra matvanor formas av djupt rotade normer och kulturella ideal som ofta uppmuntrar till mindre hälsosamma val. Går det att förändra våra normer och matkultur i en mer hälsosam riktning? Hur kan kockar, marknadsföring, populärkultur och handel bidra?
Jessie Sommarström, kock, Sodexo
Som Årets kock 2022 satte Jessie 50/50 matlagningen på den allmänna agendan, sedan seglade hon upp som den största förebilden inom offentlig måltid när hon klev in på Sodexo och dessutom hade hon modet att servera “gröt” på Nobelfesten. Jessie är sinnebilden av en modig kock som är förebilden för framtidens matkultur.
Karin Grohman, verksamhetsledare, CommToAct
CommToAct representerar 6 medlemsorganisationer inom marknads- och kommunikationsbranschen. Då kommunikation är en viktig faktor i att påverka människors beteenden och normer är det viktigt att marknadsföringsbranschen följer god sed för att stärka konsumentförtroendet och därmed blir relevanta i viktiga samhällsfrågor som den om hälsosamma matvanor.
Marcus Adevi, beteendeforskare, RISE
Marcus Adevi forskar på hur sociala mattrender och populärkultur formar våra konsumtionsmönster och matval. Genom sociokulturella perspektiv sätter han fokus på samspelet mellan individers handlingar, marknadens dynamik och matens kulturella betydelse.
Paula Frösell, dietist, ICA
Som dietist och ansvarig för ICAs strategiska hälsoarbete, arbetar Paula Frösell för att skapa normer som gör det enklare för människor att välja hälsosam och hållbar mat. Genom ICA har hon möjlighet att skapa förändring i stor skala och sätta hälsa på agendan i dagligvaruhandeln.
Anförande:
Statssekreterare Petra Noreback (KD), Socialdepartementet
Vad är Socialdepartementets bild av vad som styr våra matval idag? Hur tycker de att det borde vara? Och hur ser regeringens roll ut? Vi välkomnar socialministerns närmaste medarbetare Petra Noreback att hålla ett anförande med efterföljande frågestund.
Panel 3
Vem ska styra våra matval?
Våra matval styrs och påverkas av många externa faktorer. Hur fritt är egentligen individens val? Vem och vad bestämmer vad vi stoppar i munnen idag? Och hur borde det vara? Vilket ansvar har matsystemets aktörer? Och vilka åtgärder kan vi använda (regler, riktlinjer, frivilliga insatser) för att styra mot en mer hälsosam och hållbar konsumtion?
Line Gordon, professor och föreståndare, Stockholm Resilience Center
Som forskare och föreståndare för Stockholm Resilience Centre undersöker Line hur våra matval kan bidra till att adressera globala hållbarhetsutmaningar. Genom att koppla vetenskap till praktiska lösningar lyfter hon bland annat fram hur styrmedel och konsumtionsmönster formar framtidens matsystem, där måltiden ofta står i centrum.
Pia Lindeskog, sakkunig, Folkhälsomyndigheten
Med lång erfarenhet och stort engagemang för hälsofrämjande matmiljöer arbetar Pia för att skapa förutsättningar som gör det enklare att välja hälsosam mat. Genom sitt arbete på Folkhälsomyndigheten analyserar hon hur politik, samhällsstrukturer och beteenden styr våra matval och vilka insatser som behövs för en förbättrad folkhälsa.
Anne Lunde Dinesen, nationell samordnare matcentraler, Sveriges Stadsmissioner
Genom sitt arbete på Sveriges Stadsmissioner ser Anne hur ekonomiska och sociala faktorer påverkar vad vi äter och människors möjligheter att leva ett hälsosamt liv.
Elisabet Rytter, ansvarig nutritions- och forskningsfrågor, Livsmedelsföretagen
Elisabet har lång erfarenhet inom nutritionsforskning och brinner för att stärka kopplingen mellan vetenskap och näringslivets ansvar i folkhälsofrågor. Som forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen driver hon strategiskt arbete för att öka kunskap, förtroende och samverkan kring mat och hälsa – och för att motverka myter som påverkar våra matval.
Kvälls-session från kl 17:30 (fullsatt)
PUSH tar er med på en tidsresa till år 2035 och ni serveras en framtidsbuffé signerad matkreatören Victoria Nordström Warolin i samarbete med Stockholms Stadsmission. Vår konferencier Sebastian Ring, till vardags artistisk ledare på Dramaten, guidar oss genom en speed-dating session som ska hjälpa er lära känna varandra och kanske till och med hitta nya idéer att ta vidare tillsammans. Vi tror att – med er hjälp – kommer det här bli en oförglömlig kväll!
Vad är syftet med rapporten?
PUSH-rapporten är ett sätt att kartlägga och samla åtaganden från hela matsystemet. Här får företag, organisationer och andra aktörer en chans att visa hur de på sitt vis bidrar till transformationen. Rapporten blir en tydlig signal om att matsystemet är redo för förändring och att vi tillsammans kan göra stor skillnad.
Genom att bidra till rapporten visar deltagarna att man inte bara ser på omställningen från sidlinjen – man är en aktiv del av den.
Vår förhoppning är att etablera den här rapporten som en årligt återkommande plattform för deltagarna att redovisa sina åtaganden och framsteg i arbetet mot ett hälsofrämjande och hållbart matsystem. Men vi ser det inte bara som en rapport – utan som ett nav för inspiration, kunskapsutbyte och konkret handling. Vi vill skapa en rörelse där varje deltagare känner sig som en del av något större, där varje bidrag är en byggsten i det matsystem vi strävar efter att förverkliga.
Genom att lyfta fram konkreta åtgärder och visa på resultaten av samlade insatser hoppas vi också kunna påverka beslutsfattare och sätta matsystemets utmaningar högre upp på den politiska agendan. Vårt långsiktiga mål är att PUSH-rapporten inte bara fungerar som ett sätt att redovisa framsteg, utan också som en katalysator för att accelerera transformationen.
Tillsammans kan vi skapa ett matsystem som inte bara möter våra nutida behov, utan också tryggar framtiden för kommande generationer – där hälsa, hållbarhet och rättvisa står i centrum.